(untitled) (Sociologisk Forskning, 2020)
Filmkaraktären Shaft har tagit form under olika perioder av politisk polarisering i det amerikanska samhället. Syftet med denna artikel är att närmare undersöka hur karaktären Shaft har porträtteras i tre filmer från olika tidsperioder. Analysen riktar specifikt fokus mot hur Shaft positioneras i relation till tid (den tid då filmen utspelar sig), plats (det urbana rummet) och ras (den afroamerikanska gemenskapen). De tre filmerna utspelar sig under väldigt olika tider: 1971, 2000 och 2019, det vill säga under medborgarrättsrörelsen och omfattande afroamerikanska protester, under en period präglad av nyliberala ideal, samt i nutiden med dess tilltagande polarisering och omfattande protester under parollen Black Lives Matter.