(untitled) (Sociologisk Forskning, 2023)
Kriget i Ukraina har redan fått många återverkningar, även i samhällen som inte direkt skakas av de fruktansvärda krigshandlingarna. I traditionella och sociala medier funderar människor kring vad som skulle hända om det blev krig i Sverige och hur detta skulle påverka vår vardag och våra relationer. En ofta förbisedd fråga i detta sammanhang är relationen mellan människor och djur. I denna artikel diskuteras hur totalförsvaret som samhällsorganisation och verksamhet kan utmanas av 2020-talets normer om förhållandet mellan människor och djur och djurs status som säkerhetssubjekt. Mot bakgrund av den traditionella totalförsvarstanken presenterar vi ett antal områden där djurens relationer med människor kan tänkas väcka frågor och komma i konflikt med delar av totalförsvaret: synen på säkerhet, juridiken i kris och krig samt utvecklingen av den sociala relationen mellan människor och djur. Artikeln avslutas med tankar kring hur ett totalförsvar som inkluderar djur skulle kunna se ut samt kring hur dagens totalförsvar i så fall skulle behöva förändras.