(untitled) (Sociologisk Forskning, 2024)
I den här artikeln ställs Bourdieus analytiska begrepp kulturellt kapital i dialog med ras- och vithetsforskningen och migrationsforskningen. I fokus står vita migranter med en erkänd uppsättning privilegier avseende nationalitet, medborgarskap, och kompetens; tillgångar som öppnar för nya sätt att producera och reproducera kulturella, sociala och ekonomiska former av kapital. Som objektiverat och institutionaliserat kulturellt kapital finns vitheten i institutioner, pass eller visumpolitik, som alla innebär att människor som klassificeras som vita kan uppleva det mest upphöjda tillståndet av att känna sig hemmastadda nästan var som helst i världen. I kölvattnet av en globaliserad historia av rastänkande och europeisk kolonialisering positioneras dock vita grupper på olika sätt i det transnationella sociala rummet. Vithet som kulturellt kapital är med andra ord å ena sidan sammanflätat med historier om koloniala rasstrukturer, och utmanas å den andra av global konkurrens, där framför allt den asiatiska synen på vithet ställer den europeiska vitheten i nytt ljus.