(untitled) (Sociologisk Forskning, 2025)
Denna studie utforskar narrativ identitet genom en kvalitativ analys av gemensamma intervjuer med föräldrar och deras barn på landsbygden i Sverige. Syftet är att undersöka hur föräldrar konstruerar berättelser om sig själva och hur denna narrativitet tar sig uttryck i interaktionen med deras barn. Elva högstadieungdomar ombads att diskutera yrkesval och geografisk rörlighet med en eller två föräldrar. Resultaten visar att medan föräldrar tenderar att betona individuell självbestämmanderätt och vikten av att inte påverka hur deras barn formar sin livsbana, fungerar deras egna berättelser som ett sätt att förmedla värderingar, sociala förväntningar och moraliserande teman. Genom att använda ett interaktionistiskt angreppssätt baserat på Paul Ricoeurs teori om narrativ identitet – särskilt konstruerandet av berättelseintrig – undersöker studien hur intriger, karaktärer och andra narrativa element av identitet förhandlas, modifieras och skapas tillsammans i social interaktion. Den generationsöverskridande förhandlingen av berättelser framträder som en process som inte bara förklarar det förflutna utan också kan forma ungas självförståelse och framtidsorientering.