Den sociala meningen med barns delaktighet i vårdnads-, boende- och umgängesprocesser (Sociologisk Forskning, 2022)
Sedan barnkonventionens tillkomst har vi sett olika tolkningar av hur barns delaktighet ska förstås. Ett kritiskt perspektiv grundat i socialfenomenologi föreslås här som ett sätt att åskådliggöra förgivettaganden som finns inom både aktuella policys och teoretiska resonemang kring fenomenet barns delaktighet. Inom situationen för familjerättsliga processer avseende vårdnad, boende och umgänge i Sverige utforskas barns delaktighet som en fråga om dess intersubjektiva konstitution i den sociala livsvärlden och i den mångfald av subvärldar där delaktigheten förekommer. Det fenomenologiska förhållningssättet gör det möjligt att förstå vad vi menar med barns delaktighet i den familjerättsliga situationen och så sätt närma sig fenomenet utifrån en kritisk reflektion.
Keywords: barndomsstudier; barns delaktighet; barns rättigheter; familjerätt