Från förälskelse till beständig kärlek: På spaning efter tillit i Erich Fromms kärlekens konst (Sociologisk Forskning, 2024)
Essän är ett resultat av en läsning av Erich Fromms bok kärlekens konst och syftet är att, utifrån denna bok, rekonstruera tillitens betydelse i kärleksrelationer. Vilken betydelse har tilliten i en kärleksrelation, med fokus på övergången från förälskelse till en relation där vi är i kärleken? Hur kan kärlekens konst upprätthålla tilliten och därmed bevara kärleken? Övergången från förälskelse till att vara i kärleken är det centrala temat och det är i denna process som tilliten ställs på sin spets. Att vara i kärleken och i en långvarig relation kräver enligt Fromm en kärlekens konst. Essän argumenterar för att kärlekens konst potentiellt kan ses som det som upprätthåller tilliten och det är tilliten som i sin tur värnar kärleken.
Keywords: Tillit, Kärlek, Kärleksrelationer, Kärlekens konst, Erich Fromm