Borgerligt? Offentligt? Sociabelt? : Habermas och Koselleck om civilsamhällets diskurser (Sociologisk Forskning, 2024)
Habermas verk om den ”Borgerliga offentligheten” publicerades för drygt sextio år sedan och fick stort internationellt genomslag. Författaren har själv nyligen kommenterat studiens möte med nutida medielandskap och samhälle. Habermas själv, och många med honom, ser fortfarande civilsamhällets förfall som ett hot mot dess potential som infrastruktur för diskursiv demokrati och öppenhet. Kosellecks sedermera klassiska studie av upplysningstänkande föregick Habermas, men varnade för utopism, ”despotisk moralism” och att oansvarigt kritiserande kunde bli följden av den offentlighet som han inspirerade Habermas att undersöka. Habermas mer inflytelserika analys talar om en ofullbordad modernitet och fortsätter att formulera försvar för en förnuftig offentlighet i Kants upplysningsanda. Koselleck varnade för upplysningens fullbordan såsom denna diskurs utvecklades och där han bedömde frimurare som betydligt mer framträdande än Habermas, men hans politiska position i detta är föremål för tolkning och kritik. Här ställs de två ansatserna i relation till varandra, Kosellecks position tydliggörs och såväl likheter som skillnader uppmärksammas. Avslutningsvis väcks frågan om vad som är fruktbart och vad som kanske måste uppges i dessa analyser.
Keywords: Habermas; Koselleck; Civilsamhälle; Borgerlig offentlighet; Frimurare