Plats, gemenskap och identifikation i rasifierade berättelser om klassmobilitet (Sociologisk Forskning, 2025)
Forskning om klassmobilitet är ett väletablerat ämne med lång tradition inom sociologin. Ett flertal kvalitativa studier har utforskat erfarenheterna av klassmobilitet, både med fokus på klass och ur ett intersektionellt perspektiv. Studierna har dock nästan uteslutande behandlat de individuella aspekterna av uppåtgående klassmobilitet. Denna artikel undersöker i stället de kollektiva aspekterna, närmare bestämt betydelsen av faktiska och föreställda gemenskaper i klassmobilitetsnarrativ. Med utgångspunkt i intervjuer och teorier som berör identifikation, gemenskap och plats analyseras mobilitetserfarenheter hos klassmobila individer från den rasifierade arbetarklassen som har växt upp i förorten i Sverige. Artikeln identifierar två centrala gemenskaper i narrativen. Den första är en faktisk familjegemenskapen, där klassmobilitet framställs som ett kollektivt mål, präglat av familjens uppoffringar och gemensamma strävan. Den andra gemenskapen är en föreställd platsgemenskap som knyts till förorten som symbolisk plats. Med hänvisning till dessa platsbundna identifikationer strävar studiedeltagarna både efter att ”ge tillbaka” till dessa gemenskaper och agera goda representanter för förorten.
Keywords: klassmobilitet; migration; familj; förorten; gemenskaper