Bilden av landsbygden de senaste 50 åren (Sociologisk Forskning, 2025)
Den här artikeln tar fasta på något som ofta tas för givet inom landsbygdssociologin, nämligen den tvåsidiga bilden av landsbygden som antingen idyllisk och innovativ eller övergiven och bakåtsträvande. Det är vanligt hos kritiska forskare att försöka utmana förenklade bilder med frågor om hur det egentligen är i olika landsbygder, men det saknas longitudinella studier som analyserar hur bilden av landsbygden i Sverige har vuxit fram och ändrats över tid, exempelvis i storpolitiska diskurser. Detta historiska perspektiv är nödvändigt för att förstå samtida bilder av landsbygden och deras bakomliggande antaganden. Den här studien ger just en sådan överblick genom att analysera tio statliga utredningar från de senaste femtio åren med Carol Bacchis ”what is the problem represented to be”-metod. Jag identifierar dels problem som funnits länge, dels sådant som är nytt eller bara fanns en kort tid. Bland annat visar artikeln hur tillväxtnormen kommit att bli en förgivettagen utgångspunkt för hur landsbygder framställs i den storpolitiska diskursen.
Keywords: Landsbygd; Representation; Diskurs; Tillväxt