Josefin Velander. Hur blir djur mat? En kritisk studie av den etiska djurproduktionen i svenska ekologiska organisationer
DOI:
https://doi.org/10.37062/sf.60.25969Nyckelord:
recension, sociologiReferenser
Bastian, B. (2011) The Meat Paradox: How We Can Love Some Animals and Eat Others, The Conversation, March 24, 2011. https://theconversation.com/the-meat-paradox-how-we-can-love-some-animals-and-eat-others-149
Berger, J. (1980) About Looking. London: Writers & Readers.
Bjørkdahl, K. & K. Lykke Syse (2021) Welfare Washing: Disseminating Disinformation in Meat Marketing, Society & Animals, (published online ahead of print 2021). https://doi.org/10.1163/15685306-BJA10032
Bjørkdahl, K. & K.V. Lykke (2022) Live, Die, Buy, Eat: A Cultural History of Animals and Meat. London: Routledge.
Cole, M. (2011) From “animal machines” to “happy meat”? Foucault’s ideas of disciplinary and pastoral power applied to “animal-centred” welfare discourse, Animals, 1 (1):83–101. https://doi.org/10.3390/ani1010083
FAO (2021) FAOSTAT. http://www.fao.org/faostat/en/#data
Foucault, M. (1982) The Subject and Power, 208-227 in H.L. Dreyfus, & P. Rabinow (eds.) Michel Foucault: Beyond structuralism and hermeneutics. Chicago: University of Chicago Press.
Hansen, A. & K. Lykke Syse (eds.) (2021) Changing Meat Cultures: Food Practices, Global Capitalism, and the Consumption of Animals. London: Rowman & Littlefield.
Joy, M. (2010) Why We Love Dogs, Eat Pigs and Wear Cows: An Introduction to Carnism. San Francisco: Conari.
Keller, R. (2011) The Sociology of knowledge approach to discourse (SKAD), Human Studies, 34 (43). https://doi.org/10.1007/s10746-011-9175-z
Taylor, D. (2013) Michel Foucault key concepts. Cambridge: Cambridge University Press.
Helsedirektoratet (2021) Utviklingen i norsk kosthold: Matforsyningsstatistikk og forbruksundersøkelser. Oslo: Helsedirektoratet.
Velander, J. (2023) Hur blir djur mat? En kritisk studie av den etiska djurproduktionen I svenska ekologiska organisationer. Doktorsavhandling, Karlstad University Studies 2023:1.
Weis, T. (2013) The Ecologiscal Hoofprint: Introduction to the Global Meat Industry: Expanding Production, Consumption and Trade, 1-23 in B. Winders & E. Ransom (eds.) Global Meat: Social and Environmental Consequences of the Expanding Meat Industry. Cambridge: The MIT Press.
World Bank (2021) World Development Indicators. https://data.worldbank.org/
Downloads
Publicerad
Referera så här
Nummer
Sektion
Licens
Copyright (c) 2024 Karen V Lykke
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 4.0 Internationell-licens.
Allt material i Sociologisk Forskning publiceras med omedelbar öppen tillgång (open access), under Creative Commons-licensen CC BY-NC-ND 4.0.
Allt innehåll i tidskriften är fritt tillgängligt utan kostnad och får för icke-kommersiella syften fritt läsas, laddas ned, kopieras, delas, skrivas ut och länkas. Innehållet får dock inte ändras. När innehållet används måste författare och källa anges. Upphovsrätten till innehållet tillhör respektive författare. Inga publiceringsavgifter tas ut.